Intra Blog

Ajánlott linkek

 

Korrupció

Baldauf Aladár

Vállalkozók Szövetsége elnöke

image1

A korrupció országunk pestise. Nagyon gyorsan terjed és poltikai, gazdasági katasztrófába torkollik.

Ma már nem elégséges kijelenteni, hogy a korrupcó létezik Magyarországon, tudomásul kell vennünk, hogy a korrupció a társadalom és a gazdaság minden szintjén mindennapo jelenség. A korrupció elleni harcot azonban a politikai szintéren kell kezdeni és folytatni, enélkül a gazdasági korrupció vissszaszorítása lehetetlen.

Ma már a sajtóban is hangot kap az, hogy a korrupció felszámolását a valós pártfinanszírozás feltérképezésével és kigyomlálásával kell megkezdenünk.

 

Korrupció elleni harc

Mit tehetünk?

 

Léteznek jogszabályok a korrupció ellen, azonban a - nem teljesen megfelelő jogszabályokat - még könnyebb megkerülni, áthágni. A legfontosabb a következetesség: ki kell jelentenünk, hogy korrupt az a rendőr, aki pénzért "félrenéz", de korrupt az orvos is, aki hálapénz kér ill. fogad el, de korrupt a bíró, aki parkolóhelyet tart fenn magának a közösből, de nem fizet a parkolásért. Korrupció az üzleti ajándéknak álcázott dotálás az élet minden területén. A korrupció gazdag tárházát bővítik a gazdasági programok megvalósítása során "visszaosztott" jutalmak, bónuszok stb. Az MGFA egyik célja a korrupció sajátosságainak bemutatása a társadalom számára, és rámutasson arra, hogy az állampolgár "közelében" is mindennapos ügy ez.

 

MGFA céljai

Ötletek és megvalósítás

Korrupció elleni harc

Számos kezdeményezés van a korrupció visszaszorítására ill. felszámolására. Azonban kiemelkedő a Svájci Nagykövetség anti-korrupciós programja: a progrma célja nem feltétlenül az, hogy nyomozzon korrupt politikusok vagy gazdasági szereplők után (ez a rendőrség és az ügyészség feladata), hanem az, hogy a legszélesebb körben ismertesse meg a korrupciós szituációkat, ismertesse közérthetően azokat az jogszabályokat, amelyeknek segítségével - tisztességes állampolgárként -, ha felismerjük a helyzetet: elutasítsuk azt.

"Ha tudnám is, hogy holnap elpusztul a világ, még akkor is ültetnék egy almafát." (Luther Márton)

Svájci Nagykövetség programja

A programról a követség honlapján olvashat, a antikorrupciós füzet anyaga letölthető itt. Szívesen ismertetjük az Ön programját is, lépjen velünk kapcsolatba, és ismertesse meg velünk a korrupcióellenes harcát.

"Hívságos dolog többet felhasználni ott, ahol a kevesebb is elég." (William Ockham)

Megelőzés